Extraatje 100 miljoen euro komt er

Er komt volgend jaar 100 miljoen extra beschikbaar voor kinderopvang. Hoe het geld precies wordt ingezet, wordt nog nader met het kabinet besproken. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel heeft dat woensdag gezegd in een overleg met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Vorige week diende de PvdA samen met GroenLinks een motie in voor extra geld voor kinderopvang. Het kabinet wees die af omdat ze niet volgens de regels financieel gedekt zou zijn. Ook CDA, D66 en PVV gaven aan de motie niet te zullen steunen wegens de ondeugdelijke dekking.

Geld over
Volgens Yücel vindt nu nieuw overleg met het kabinet plaats over de dekking. ‘Onze wens is duidelijk.’ Ook VVD-Kamerlid Ockje Tellegen liet doorschemeren ervan uit te gaan dat er extra geld beschikbaar komt voor de kinderopvang. Daar is structureel 100 miljoen euro over omdat door de bezuinigingen van de afgelopen jaren steeds minder ouders gebruik maken van de voorziening.

Toekomstige meevallers
In de motie van PvdA en GroenLinks, die nog niet in stemming is gebracht, werd ook al een beroep gedaan op eventuele toekomstige meevallers. Dat mag niet volgens de begrotingsregels. Bovendien zou het extra geld vooral bij de lagere inkomens terecht moeten komen. Daardoor is er sprake van een nivellerend effect. Woensdag nuanceerde Yücel dat laatste. Ook hogere inkomens zouden ervan moeten meeprofiteren.

GroenLinks blij
Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks is blij met de toezegging van Asscher. ‘Een impuls in de kinderopvang is hard nodig. Er is de afgelopen jaren keer op keer bezuinigd. De gevolgen zijn desastreus.’

Comments are closed.

Open Close